Osuuskunnan säännöt
1§
Osuuskunnan toiminimi on Majavan tila osk; på svenska, Bävergård anl.
2§
Osuuskunnan kotipaikka on Helsinki.
3§
Osuuskunnan tarkoituksena on tukea ekologista jälleenrakennusta ja yhteisten resurssien hallintaa, muun muassa tarjoten tiloja yhteistoimintaan ja -elämään. Toimialoja ovat:
- omien tai leasing-kiinteistöjen vuokraus ja hallinta;
- historiallisten nähtävyyksien, rakennusten ja vastaavien kohteiden toiminta;
- esittäviä taiteita palveleva toiminta;
- toimintatilojen ja tukitoimintojen tarjoaminen yksilöille ja ryhmille jotka toimivat yhteisen hyvän eteen;
ja mikä tahansa muu yhteensopiva toiminta.
Osuuskunta pyrkii auttamaan palvelemiaan yhteisöjä emergiatehokkuuden lisäämisessä ja hiili-intensiivisyyden vähentämisessä, ollen samalla avoin paikallisille ja vähemmistöihin kuuluville ihmisille, kuten alkuperäiskansoille ja etnisille sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille.
Osuuskunta voi tarjota palvelujaan jäsenten lisäksi myös osuuskunnan ulkopuolisille tahoille.
4§
Osuuskunnassa on kaksi jäsenyystyyppiä: tuottajajäsen ja osallistujajäsen.
- Tuottajajäsenen on otettava kymmenen (10) osuutta. Tuottajajäsenyys oikeuttaa kaksikymmentä (20) ääneen osuuskunnan kokouksissa.
- Osallistujajäsenen on otettava yksi (1) osuus. Osallistujajäsenyys oikeuttaa yksi (1) ääneen osuuskunnan kokouksissa.
Jäsenellä voi kuitenkin olla enintään kaksikymmentä kertaa toisen jäsenen äänimäärä osuuskunnan kokouksessa.
Osuuden nimellisarvo (osuusmaksu) on viisisataa (500) euroa. Osuudesta osuuskunnalle maksettavasta merkintähinnasta ja maksuehdoista päättää osuuskunnan kokous tai osuuskunnan kokouksen valtuuttamana osuuskunnan hallitus. Osuuden merkintähinta voi poiketa osuuden nimellisarvosta. Merkintähinnan tulee kuitenkin aina olla vähintään osuuden nimellisarvo.
Osuuden merkintähinta merkitään kokonaisuudessaan osuuspääomaan, ellei osuuskunnan kokous tai hallitus osuuskunnan kokouksen valtuuttamana toisin päätä. Jäsen saa erota vasta kolme vuotta jäsenyyden alkamisesta.
Osuuskunnan jäsenenä ei voi olla oikeushenkilö.
5§
Osakeannissa jäsenillä ei ole etuoikeutta annettaviin osuuksiin ja osakkeisiin samassa suhteessa kuin heillä ennestään on osuuskunnan osakkeita.
Osuuskunta voi periä jäseneksi liittyvältä liittymismaksua. Liittymismaksun perimisestä ja sen määrästä päättää osuuskunnan kokous tai osuuskunnan kokouksen valtuuttaman hallitus. Liittymismaksua ei palauteta.
Osuuskunnan jäsenet eivät ole henkilökohtaisessa vastuussa osuuskunnan veloista ja sitoumuksista.
Tukeakseen osuuskunnan pitkän aikavälin pääomatarpeita, tuottajajäsenen on otettava useita osuuksia tai osuuksien lisäksi osakkeita ja tällaisen velvollisuuden lisäämisestä ja vähenemisestä, jos osuuskunnan kokous niin päättää. Lisäksi uusien osuuksien ja osakkeiden merkintähinnasta ja sen suorittamisajasta ja -tavasta on määrättävä osuuskunnan kokouksen päätöksessä. Osuuskunnan kokous voi valtuuttaa hallituksen tekemään päätöksen.
6§
Osuuskunnan kokous voi yksinkertaisella enemmistöllä päättää ylimääräisen maksun perimisestä osuuskunnan toiminnan aikana osuuskunnan vakavaraisuuden parantamiseksi, velkojen maksamiseksi tai investointien rahoittamiseksi. Ylimääräinen maksu voidaan kerätä joko lainana tai lopullisena maksuna, jota ei palauteta jäsenelle sen mukaan kun osuuskunnan kokous tai osuuskunnan kokouksen valtuuttamana hallitus päättää.
Ylimääräinen maksu peritään jäseniltä yhdenvertaisuutta noudattaen joko osuuksien mukaisessa suhteessa tai sen mukaan kuin kukin jäsen on päättyneen tilikauden aikana käyttänyt hyväkseen osuuskunnan palveluksia tahi samanaikaisesti molemmilla näillä perusteilla sen mukaan kun ylimääräistä maksua koskevassa päätöksessä määrätään.
Kunkin tilikauden aikana voidaan lainaa määrätä jäsenen yhtenä tai useampana eränä suoritettavaksi yhteensä enintään viisisataa (500) euroa.
Jos ylimääräinen maksu peritään jäsenlainana, perityt lainaerät palautetaan jäsenille aikaisintaan vuoden ja viimeistään kymmenen vuoden kuluttua sen tilikauden päättymisestä lukien, jolloin kukin lainaerä on jäseniltä peritty. Jos jäsenyys lakkaa sitä ennen, jäsen saa lainan takaisin samalla kertaa kuin osuusmaksunsa. Laina saadaan palauttaa samoin yleisin edellytyksin kuin osuudesta palautettava määrä.
7§
Osuuskunnan jäsenellä tai muulla luonnollisella tai oikeushenkilöllä on oikeus saada kannattajaosuuksia tai kannattajaosakkeita. Kannattajaosuuden nimellisarvo (kannattajaosuusmaksu) on 5000 euroa. Kannattajaosuuksilla on parempi oikeus ylijäämään kuin jäsenyyden edellyttämillä osuuksilla, ja ylijäämästä maksetaan kannattajaosuudesta maksetulle nimellisarvolle parempaa korkoa kuin jäsenyyden edellyttämille osuuksille. Jos osuuskunta sulautuu toiseen osuuskuntaan, jakautuu, muutetaan osakeyhtiöksi, asetetaan selvitystilaan tai päätetään poistaa rekisteristä ilman selvitysmenettelyä, kannattajaosuudet tuottavat samat oikeudet kuin jäsenyyden edellyttämät osuudet.
Kannattajaosuuksille, joista on maksettu täysi merkintähinta ylijäämän muodostumistilikautena, maksetaan ylijäämää korkona kannattajaosuuspääomalle kannattajaosuuksien antamispäätöksessä mainitun koron mukaisesti. Kannattajaosakkeille, joista on maksettu täysi merkintähinta ylijäämän muodostumistilikautena, maksetaan ylijäämästä osinkoa. Kannattajaosuuksille ja -osakkeille tapahtuva ylijäämänjako päätetään osuuskunnan kokouksessa.
Kannattajaosuuksien antamisesta päättää osuuskunnan kokous tai osuuskunnan kokouksen valtuuttamana hallitus. Päätöksessä tulee olla:
- kannattajaosuuksien lukumäärä ja niiden antamisessa noudatettava peruste sekä kannattajaosuusmaksujen suorittamisaika ja -tapa; ja
- ylijäämästä kannattajaosuudelle maksettava korko tai muu hyvitys.
Kannattajaosuuteen ei liity: a) äänioikeutta osuuskunnan kokouksessa; b) oikeutta käyttää osuuskunnan palveluita; c) oikeutta uusiin osuuksiin. Kannattajaosuuksilla on parempi oikeus netto-omaisuuteen kuin jäsenyyden edellyttämillä osuuksilla. Kannattajaosuuksilla on parempi oikeus ylijäämään kuin jäsenyyden edellyttämillä osuuksilla. Jos osuuskunnan kokouksen päätös koskee jo annettua osuutta tai osaketta, siten että rajoitetaan osuuden tai osakkeen omistajan oikeutta, päätökseen vaaditaan että päätöstä kannattavat osuuksien tai osakkeiden omistajat, joilla on enemmistö kunkin tällaisen osuus- tai osakelajin osuuksien tai osakkeiden omistajien annetuista äänistä, lainkohdissa kannatuksen (Osuuskuntalaki 2013/4215 luvun 29 §,30 §, 31 § tai 32 §:ssä, “Määräenemmistöpäätökset” ja niin edelleen) lisäksi. Tässä tarkoitetussa äänestyksessä kannattajaosuuden omistajalla on yksi ääni. Tällaisessa asiassa kannattajaosuuden omistajalla on jäsenen äänioikeutta lukuun ottamatta muut jäsenen oikeudet osuuskunnan kokouksessa. Jos osuuskunnan kokous tekee sellaisen edellä tarkoitetun päätöksen, jota kannattajaosuuden omistaja ei kannata, kannattajaosuuden omistajalla on oikeus luopua kannattajaosuudesta ja oikeus kannattajaosuusmaksun palautukseen.
8§
Omien osuuksien ja osakkeiden hankkimisesta päättää osuuskunnan kokous.
9§
Ylijäämää voidaan jakaa jäsenille ylijäämänpalautuksena osuuskunnan palvelusten käytön suhteessa, osuuksien suhteessa tai korkona osuuksista maksetulle määrälle tai muulla hallituksen esittämällä tavalla.
Ylijäämän jaosta päättää osuuskunnan kokous. Osuuskunnan kokous ei voi päättää jakaa enempää kuin mitä hallitus on ehdottanut tai hyväksynyt.
10§
Jaettaessa varoja vapaan oman pääoman rahastosta, osuus- ja osakepääomaa ja vararahastoa alennettaessa sekä omia osuuksia ja osakkeita hankittaessa ja lunastettaessa saadaan kullekin osuuden tai osakkeenomistajalle palauttaa varoja korkeintaan kyseisen osakkeenomistajan osuuskunnan omaan pääomaan sijoittama määrä.
11§
Varsinainen osuuskunnan kokous on pidettävä vuosittain hallituksen määräämänä päivänä kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Varsinaisessa osuuskunnan kokouksessa on päätettävä:
- tilinpäätöksen vahvistamisesta;
- taseen osoittaman ylijäämän käyttämisestä;
- vastuuvapaudesta hallituksen jäsenille ja toimitusjohtajalle;
- tarvittaessa hallituksen ja tilintarkastajan valinnasta.
12§
Osuuskunnalla on hallitus, johon kuuluu yhdestä viiteen varsinaista jäsentä ja ainakin yksi varajäsen, mikäli hallitukseen valitaan vähemmän kuin kolme varsinaista jäsentä. Hallituksen jäsenten toimikausi jatkuu toistaiseksi.
Hallituksen jäsenten on oltava osuuskunnan jäseniä.
13§
Osuuskuntaa edustavat paitsi hallitus, myös hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja kumpikin yksin ja hallituksen jäsenet kaksi yhdessä. Lisäksi hallitus voi antaa nimetylle henkilölle prokuran tai oikeuden osuuskunnan edustamiseen.
14§
Hallituksen tehtävänä on muualla säännöissä mainittujen tehtävien lisäksi:
- edistää osuuskunnan etua ja huolehtia siitä, että osuuskunnan hallinto, kirjanpito ja varainhoidon valvonta on asianmukaisesti järjestetty;
- halutessaan valita osuuskunnalle toimitusjohtaja keskuudestaan tai ulkopuolelta;
- ylläpitää jäsenluetteloa;
- kutsua koolle osuuskunnan kokous ja valmistella siinä käsiteltävät asiat.
15§
Varsinainen osuuskunnan kokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä kesäkuun loppuun mennessä.
Varsinaisessa osuuskunnan kokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
- valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri sekä kaksi pöytäkirjan tarkastajaa, jotka tarvittaessa toimivat ääntenlaskijoina;
- todetaan, onko kokouskutsu toimitettu sääntöjen määräämällä tavalla ja onko kokous muutoin laillinen;
- esitetään edellisen tilikauden toimintakertomus, tilinpäätös ja tilintarkastuskertomus;
- päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta;
- päätetään vastuuvapauden myöntämisestä hallituksen jäsenille, toimitusjohtajalle ja muille vastuuvelvollisille;
- päätetään mahdollisen ylijäämän käyttämisestä tai tappion peittämisestä;
- päätetään jäsenostojen ja -myyntien sekä muut yleiset hinnoitteluperusteet;
- määrätään hallituksen jäsenten ja tarvittaessa toiminnan- ja tilintarkastajien palkkiot;
- valitaan hallituksen jäsenet, varajäsenet ja osuuskunnan niin päättäessä toiminnantarkastaja ja varatoiminnantarkastaja tai tilintarkastuslain edellyttämä määrä tilintarkastajia ja varatilintarkastajia;
- käsitellään jäsenten aloitteet;
- käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.
Kutsu osuuskunnan kokoukseen on toimitettava jäsenille vähintään kaksi viikkoa ennen kokousta sähköpostilla.
16§
Osuuskunnan kokoukseen voi osallistua hallituksen niin päättäessä tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla.
Osuuskunnan toimielimen viralliset kokoukset voidaan pitää suomeksi. Kokouksen osallistujien yksinkertainen enemmistö voi valita kokouksen kieleksi jonkin muun kielen, kuten ruotsin, saamen tai englannin.
Hallituksen on asetettava säännöt, joilla varmistetaan, että kokousten pöytäkirjojen kielivalinta on lainsäädännön vaatimusten mukainen.
17§
Osuuskunnalla ei ole velvollisuutta valita tilintarkastajaa eikä toiminnantarkastajaa ellei osuuskunnan kokous toisin päätä.
18§
Osuuskunnan purkautuessa jako-osuuksien yhteenlasketun määrän jälkeen jäävä netto-omaisuus jaetaan kannattajaosuuksien maksettujen merkintähintojen ja osakkeiden maksettujen merkintähintojen suhteessa. Jos kannattajaosuuksia tai osakkeita ei ole, netto-omaisuus jaetaan osuuksista maksettujen merkintähintojen perusteella.
19§
Osakkeen hankkimiseen luovutustoimin vaaditaan osuuskunnan suostumus. Suostumuksen antamisesta päättää osuuskunnan hallitus.